"Spirit of Burgas" - по-малко дух, по-малко дни

25857
"Spirit of Burgas" - по-малко дух, по-малко дни

SPIRIT of Burgas приключи! Макар и по-малък като мащаб, фестивалът за поредна година остави незаличима следа на бургаския плаж с изпълненията на ярки имена от българската и световна музикална сцена като Wu-Tang Clan, Editors, Zaz, Chase&Status, DUB FX, DJ Penny Metal, Миленита и т.н.

Артистите тази година бяха разпределени на три сцени – главна, рок-сцената Jack Daniel`s и „НА ТЪМНО FREESTYLE“.Тихо, без много шум, без плакати и афиши, флаери по улиците, разчитайки основно на медийното отразяване, започна това издание на "Spirit of Burgas". И други разлики – в два дни, вместо в три. Без фестивално градче.

Първата вечер започна с "Добър вечер, Бургас", с типичното френско "р" и чаровната усмивка на Zaz . Ударното откриване със съвременната Едит Пиаф се получи. Усмихнатата, енергична, динамична и танцувална Zaz успя да накара закъснелите да тичат по плажа, за да я чуят. Започвайки с хитовия вече сингъл "On Ira", с песни от новия "Recto Verso" и популярното "Je veux", французойката се раздаде максимално на сцената, пред няколко хиляди души. Опита се да привлече и публиката да пее, но очевидно на гостите на феста, френският не им беше най-силната част. Много от феновете обаче, останаха разочаровани. След ударното начало, Zaz продължи с по-бавни и лежерни шансони и джаз парчета.

По същото време на сцената "На тъмно", разтърсващият бийтбокс на Печенката и невероятният глас на Петя Данкова, твърдите китари и нежната цигулка на "Силует" бяха събрали десетки фенове на българската музика. На същата сцена "Млък" накараха стотина души да скачат и да се блъскат един в друг в купонджийско пого.

"Jack Daniel`s Rock Arena" обедини фенове на Gravity CO, D2 и на момичетата с бухналите рокли от Sentimental Swingers. Последните успяха наистина да напомнят, че лайтмотивът "Sing, sing, sing, sing everybody start to sing" е вечен.

Главната сцена продължаваше да събира фенове. "Editors са епични, брат". Това може би най-добре определя избухването на Том Смит и останалите британци, излезли на сцената с "A ton of love", а феновете крещяха заедно с него "desire". И, ако публиката избухна на Editors, то бе взривена от MC Rage и призива "Jump, jump, jump". Сетът на Chase and Status не беше като миналогодишния с live музиканти, но миксовете на различни по стил парчета като "Give it away" на RHCP, например, гарнирани с яростните на моменти вокали на MC Rage, се харесаха на феновете.

SPIRIT of Burgas за първи път започна с предпоследния си ден, а посетителите са далеч по-малко в сравнение с предишни години. Доказват го и липсата на големи опашки пред баровете и тоалетните. Анализът, обаче, е за организаторите. А за феновете остава и вторият ден, който също ще предложи за всеки по нещо.

Полезна информация за SPIRIT of Burgas

Остават два дни до старта на шестото издание на най-мащабното музикално събитие в страната SPIRIT of Burgas 2013. На Централен плаж Бур...

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН ТУК!

С "живота ти е поп-фолк" и Ъпсурт започна вторият ден на SPIRIT of Burgas 2013. Момчетата бяха събрали на плажа на главната сцена стотици фенове – от тийнейджъри до такива, с малко сребро в косите. Нецензурни рими, агресивно рапиране, гарнирано с китари и барабани. Всеки знаеше песните на Ъпсурт, макар някои да си задаваха въпроса кой точно беше Албан Буши, свързан със суши в едно от старите им парчета.

Приятната изненада за мнозина се оказа Che Sudaka. Латиноамериканците накараха буквално стотиците фенове и случайно попаднали пред главната сцена да подскачат. Иначе и те самите не се спряха на сцената, облечени в комбинезони или голи до кръста, усмихнати и танцувални. Комбинацията от ска, реге и рок, наречена "mestizaje" се хареса на мнозина, които не я и бяха чували досега. "А, тия били много яки, бе", споделяха групичка от "случайно попаднали".

Kachafaz пък си носеше листче, с написани на български думи: "Харесва ли ви акордеона? Когато започне да свири, искам всички да скачат". И те скачаха.

Голямото скачане и хвърляне продължи и на Enter Shikari. Още в началото Rou изправи на нокти охраната, като полетя в публиката и накара феновете да пеят с него. Здрави китари, яростни вокали, изкривен саунд. "Все едно, че слушам Бьорк с китари", сподели двусмислено фен.

Срещни се лично с Zaz и Selah Sue на SPIRIT of Burgas

На 27 и 28 юли на сцената на най-слънчевия български фестивал SPIRIT of Burgas ще излязат 23-годишната белгийка с ангелско лице и глас ...

И докато главната сцена беше събрала вече хиляди души, по останалите две посетителите се брояха на пръсти. Всъщност, имаше групи, които спокойни си свиреха и сами. И макар без слушатели, се раздаваха на сцената като за последно. Няколко хиляди пяха "This world" със Selah Sue. Белгийският славей, както някои я наричат, пя, свири, танцува. Личеше й обаче, че бе доста уморена и може би феновете й очакваха повече.

Безспорно, гвоздеите на вечерта Wu – Tang Clan успяха да взривят хилядите на бургаския плаж, които крещяха "Tang", след като рапърите им подаваха "Wu". Феновете пяха заедно с клана любимите си парчета като "Gravel pit", когато рапът още беше рап и избухваха на новите от "A Better Tomorrow", викайки и за ODB.

„НА ТЪМНО FREESTYLE“ сцената откриха едно от откритията на фестивала – Rewind, чийто енергичен саунд не остави безучастни първите посетители на SPIRIT of Burgas. Музикантите от формацията са познати от други успешни проекти на музикалната ни сцена, което определено е гаранция за качество. Бандата обяви и скоро издаване на албум, така че – не пропускайте да ги чуете.

Веднага след това сцената превзеха две варненски банди – High Five и PIZZA. Докато PIZZA са добре познати както на всички купонджии, така и на посетителите на бургаския фестивал, за High Five това бе едно от първите участия на фестивална сцена. Макар да бягат от стилови определения, изпълнението им предизвика добро настроение и много танци пред сцената.

Dub Fx изгрява малко преди края на Spirit

Първият гост на Solar Dance Arena на 27 юли ще е резидентът на Yalta Club и на Solar – българският талант, показвал многократно,...

Купонът продължиха PIZZA, които излязоха с тематични тениски в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2016 г. Социалната ангажираност обаче не свърши с това – за първи път на „НА ТЪМНО FREESTYLE“ сцената заедно с музикантите се качиха и… полярни мечки! Двете мечета, освен че призоваха за спасяването на Арктика, не спряха да танцуват и да демонстрират „мечешко пого“ сред публиката по време на цялото изпълнение на PIZZA. „От пънк до фънк и отрок до барок“ – така музикантите се опитаха да определят стила си, но към тази уникална комбинация не трябва да пропускаме солидната доза ска, прибавена от невероятната брас-секция на бандата.

NRG D&Gandjah Army довяха ямайски бриз на бургаския плаж и отсяха феновете на автентичното реге пред „НА ТЪМНО FREESTYLE“ сцената, които пък веднага след това бяха сменени от верни фенове на тежкия метълкор саунд. Бандата COLD IN DECEMBER, които приключиха балканското си турне на SPIRIT of Burgas, се раздадоха на сцената и показаха че правят с огромно желание и хъс музиката си, а всеки който успя да ги види на сцената, определено ще следи с интерес развитието на бандата. Изпълнението им бе оценено и от същите полярни мечки, за които споменахме, които явно се оказаха ценители и на тежкия саунд.

След тях дойде ред и на хедлайнерите на вечерта – Миленита и бандата й Funky Miracle, които смело успяха да „отклонят“ публиката от основната сцена и да я накарат да танцува пред „НА ТЪМНО FREESTYLE“ сцената. Феновете пяха с Миленита от първото до последното парче, танците повдигнаха градуса на настроението и това не остана незабелязано от един от хедлайнерите на главната сцена - Dub FX, който изгледа с интерес почти целия лайв.

SPIRIT of Burgas 2013 се изниза, малко по-бързо от очакваното, оставайки, обаче, доста въпросителни за бъдещето на фестивала. От месеци в морския град се носят слухове, че това ще е последното му издание. Но със сигурност, втората вечер даде на феновете онзи дух, който само този фестивал може да им даде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com