София посреща "Деня на Свети Патрик"

9021
София посреща "Деня на Свети Патрик"

Националният дворец на културата ще бъде осветен в зелено по случай националния ирландски празник.

Тази година, на 17 март, София ще посрещне националния празник на Ирландия по един неповторим начин. Редица нощни заведения ще бъдат осветени в зелено, а кулминацията ще бъде осветяването на НДК в националния цвят на Ирландия. В рамките на деня са предвидени и множество допълнителни събития, сред които едно специално издание на „Пощенска кутия за приказки“ с темата „БЕЗ СТРАХ“ – в традиционния дом на инициативата, столичния Sofia Live Club.

В същото време водещата и журналист Евелина Павлова ще бъде гост в Дъблин от 15 до 18 април, а след завръщането си ще разкаже невероятни истории от честванията в Ирландия. Очаквайте нейния разказ в снимки, видео и текст.

А ето и малко история:

Свети Патрик е покровителят на Ирландия. Светецът е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера, а родителите му са били римски граждани, живели в Шотландия и Уелс. На 14 години младият Патрик е пленен и прекарва цели 6 години в робство като пастир. Години по-късно се завръща в Ирландия, където посвещава 30 години от своя живот на мисионерската дейност сред езическото келтско население. Любопитен е фактът, че светецът донася в Ирландия латинската азбука.

Легендите, свързани с празника са стотици – според някои от поверията свети Патрик е използвал детелината като символ на светата Троица докато проповядвал. Сред митичните му дела е и прогонването на змиите от Ирландия. Особено популярен е произнасяния за празника тост: „Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив никога не ни изоставят.“

Празникът на свети Патрик се отбелязва първо в Бостън през 1737 г., а днес повече от 35 милиона американци с ирландско потекло превръщат честванията в истински спектакъл. Зеленият цвят обагря десетки столици по света, а милиони последователи, облечени в зелено се включват в честванията независимо от липсата на реална потомствена връзка с Ирландия – свидетелство за еволюцията на празника, превърнал се в световен.

Според историята свети Патрик умира на 17 март 461 г. Датата е избрана за официалното честване и става национален празник на Ирландия, а също така и на остров Монсерат на Карибите, който е предимно заселен с ирландци. В Северна Ирландия 17 март е неработен ден. Канадската провинция Нюфаундленд също почита празника.

Парадът в Дъблин събира стотици хиляди посетители, а нашият кореспондент Евелина Павлова ще стане свидетел на впечатляващото събитие. В същото време Чикаго, Ню Йорк и Сидни ще бъдат домакини на най-големите чествания на планетата.

Безстрашният месец март на Jameson Irish Whiskey

Кое е онова уиски, чийто вкус е толкова мек, че притваряте очи от удоволствие при първата глътка? И онова уиски, на чиято компания се н...

Няколко интересни примера как празнуват хората по света:

- В Чикаго, САЩ всяка година хиляди души се събират на реката, за да проследят нейното боядисване в зелено.

- В Япония духът на Свети Патрик е навсякъде по улиците. Местните очакват празника с нетърпение и се обличат в цветни костюми. Млади, красиви момичета промотират ирландски пъбове и обикновено са атракцията на деня.

- В Австралия някои компании организират закуска или обяд в чест на Свети Патрик, на които се сервират традиционни ирландски ястия и напитки и се раздават награди.

Денят на Свети Патрик (ВИДЕО)

Ирландците по цял свят се събират, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик. В много държави този ден е смятан за празни...

- Във Флоренция, Италия се организира 6 дневен Ирландски фестивал с ирландска храна, напитки и жива музика.

- За Деня на Св. Патрик през 2013 за първи път в зелено са боядисани емблематични световни забележителности, сред които египетските пирамиди в Гиза, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Ниагарския водопад, наклонената кула в Пиза, операта в Сидни и много други популярни забележителности по цял свят.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com