Sziget № 20 – пътеводител за парти

5710
Sziget № 20 – пътеводител за парти

Sziget е мястото, на което задължително трябва да бъдете в средата на месец август. Най-големият европейски фестивал празнува своето 20-то издание и обещава не само чудесни изживявания, но и изцяло нова визуална концепция. Сега вече е официално потвърдено: през 2012-та година Sziget ще бъде с един ден по-дълъг, обявявайки Ден -2. Обратното броене вече започна!

Програмата на Sziget номер 20 е завършена на 95% и започва да придобива истинския си облик. „Това е юбилейно издание и очакваме по-старите поколения да се завърнат тук и да празнуват заедно с нас, но по-голямата част от музикалния фокус е насочен към нови изпълнители, които да привлекат вниманието на младите фенове. Вярвам, че 20-тият Sziget ще докаже на всички свои гости, че има смисъл да се върнат при нас и за 21-вото му издание”. – казва Кароли Герендай, главен организатор.

Новости и промени

Едно нещо е напълно сигурно – тази година, дори и напълно запознатите с фестивалните особености фенове ще трябва да се запознаят наново с фестивалната карта, тъй като голяма част от сцените ще бъдат преместени. Всъщност, промени ще има и в много други отношения. Някои от сцените ще бъдат напълно променени, някои ще изчезнат, но пък ще се появят и много нови. Но основното послание си остава същото: Sziget е най-шареният и разнообразен фестивал в Европа.

Промяна в локациите. Записвате ли си?

Сцената на световната музика се мести на мястото на Giant Street Theater (познато като мястото, на което беше разположена Главната сцена на първото издание на фестивала) и ще се нарича OTP World Music Party Stage. Giant Street Theater се мести на мястото на миналогодишната метъл сцена. Roma Stage може да бъде открита точно срещу European Meeting Point. Мястото за различните видове изкуства ще бъде там, където беше MR2 Hungarian Main Stage. World Village ще се премести на предишното място на блус сцената, докато A38 отива от дясно на центъра, зад основната сцена и предлага Мястото за спорт се мести на досегашното място на A38, а Magic Mirror се връща на своето първоначално място. Схванахте ли? Просто недейте да губите чувството си за ориентация!

Увеличаване на...

... сцените с 2 допълнителни входа за по-лесен достъп до европейската и сцената за електронна музика.

Завръщане на...

... Luminarium, точно където миналата година беше мястото на Meduza.

Нови сцени...

Holland meet Hungary stage, както и новата Puglia Sounds Mambo Stage.

Денят на унгарската песен

Вече споменатият по-горе -2 Ден ще бъде посветен на унгарските банди. Ако смятате да се настаните по-рано, да опънете палатката си и да загреете за купонджийската седмица, тогава бъдете сигурни, че ще си изкарате страхотно с общо 70 изпълнители този ден. Той не е включен в седмичния билет, но може да си купите дневен билет само за 17 евро.

Ден -1

Фокусът ще остане върху унгарската музика, но не изцяло. Като част от сътрудничеството на Sziget с най-големите състезания за таланти на континента Open Civil stage ще бъде мястото за YOUROPEAN таланти - нови, свежи банди от цяла Европа, които ще представят спиращи дъха изпълнения. Вижте на живо младите звезди и открийте своите нови любимци на Sziget.

Ден 0

Метъл ден!!!! О, да! Mакар че метъл сцената вече я няма, фестивалната програма все още включва по-тежки изпълнения и Ден 0 ще е изпълнен с тях на MR2 сцената. Лайн-ъп за деня все още се дооформя, така че съвсем скоро очаквайте повече информация

MAIN STAGE ПРОГРАМА НА SZIGET

Поп-рок Main Stage

На най-голямата сцена на фестивала може да видите:

Gocoo, Anti Flag, Viza, Noah and the Whale, The Subways, Glasvegas, Caro Emerald, The Vaccines, The Horrors, Paolo Nutini, Beatstakes, Friendly Fires, Two Door Cinema Club, Mando Diao, Hurts, The xx, LMFAO, Placebo, Korn, The Stone Roses и The Killers.

OTP World Music Party Stage

Тази година OTP World Music Party Stage е едно от най-вълнуващите места на фестивала. За разлика от миналата година, на сцената всеки ден ще излизат 5 вместо 4 банди. Но кои са все пак бандите, които ще свирят тук?

The Pogues, La Selva Sur, Che Sudaka, Los De Abajo, Figli Di Madre Ignota, Sergent Garcia, Dubioza Kolektiv, Roy Paci&Aretuska, Leningrad, Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, Emir Kusturica&The No Smoking Orchestra, Shantel&Bucovina Club Orkestar, Fanfare Ciocarlia, Besh o droM, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Rotfront, Quimby, LaBrassBanda, Orchestre National De Barbés, Imam Baildi, HK&Les Saltimbanks, Amsterdam Klezmer Band, Muchachito Bombo Infierno, Molotov и Narasirato.

A38 Stage

Още една сцена с нова локация. Проектирана така че да компенсира липсата на Meduza пространството, огромната палатка на A38 запазва познатите ни от предишни години музикални усещания през деня и нощта, но със силно електронно присъствие между 1 и 5 през нощта, проектирана така че да компенсира липсата на Meduza пространството. На А38 сцената може да видите следните:

Tiga, Dirthyphonics, DJ Fresh, High Contrast представя "The agony&the ecstasy featuring Selah Corbin&Dynamite MC, Shaka Ponk, Yonderboi, Flying Lotus, The Black Seeds, Jungle by Night, Heideroosjes, Anna Calvi, Wild Beats, Kakkmaddafakka, Katzenjammer, dEUS, Fink, Lamb, Ministry, Bebel Gilberto, The Ting Tings, Dope D.O.D, Crookers, Modeselektor и Azari&III.

Arena

Това е другата огромна палатка на фестивала, която ще се разпростре на пространство, по-голямо от когато и да е било. Arena вече ще започва всеки ден от 4 следобяд, с подгряващи банди, които най-вероятно вече сте чували миналата година на Europe Stage. Между тях са имена като: I Cani (ITA), Frittenbude (GER), 1995 (FRA), In Golden Tears (GER), Grimus (ROM), Elektro Guzzi (AUT), Chef’s Special (NED), Teatro Degli Orrori (ITA), Danakil (FRA) и Amon Amarth (FIN).

Потвърдилите имена, които може да видите след 19:30 часа са Saint Etienne, Crystal Fighters, Magnetic Man. And then at 10PM you can meet some great DJs, like Steve Aoki, Axwell, Adam Beyer, The Advent vs Industrialyzer live, Flux Pavilon и Borgore.

Hungarian Main Stage

Както винаги лайн-ъпа е пълен с унгарски звезди. Този път обаче сцената е преместена на мястото на световната сцена. Мястото не е задължително, но като широко скороен Sziget фен, със сигурност трябва да отделиш част от времето си, за да усетиш вкуса на Унгария.

МАЛКИТЕ СЦЕНИ – ПО-ИЗВЕСТНИ КАТО ДУШАТА НА SZIGET

Roma Tent

Вече 11 години Roma tent е част от фестивала, превръщайки Sziget в единствения по рода си голям фестивал, който отделя внимание на ромската култура. Фокусът е върху музиката, но също така дава поле за изява и на други художествени форми като изложби, например. На сцената може да видите: Ferenc Snétberger’s students, Romengo, Fishtank Ensemble, O’Djila, Besh o droM, Etnorom, Nadara, The Barons of Tang, DJ Click, Caci Vorba, Vojasa, Gypsy Hill, Vodku, Söndörgő, Naat Veliov&The Original Kocani Orkestar, Dj Gaetano Fabri&Balkanhotsteppers, Robert Lakatos&a Rév, Parno Graszt, и Fanfara Shavale.

Обновеното мулти-арт пространство: Culture Zone

Емблематичната за Sziget сцена тази година е с ново име и на ново място, приютявайки театрални, изящни изкуства, класическа и джаз музика, уличен театър, акробати, жонгльори, уъркшопове, флашмобове, йога, тай-чи и какво ли още не. Мотото на тазгодишните мулти-арт дейности е „Покажи лицето си!”

На сцената може да видите:

Eastern-European Funfair, Museum Circle, Reader’s Park, Tarot Labyrinth, Octopoly – Upcycling Installation, Creative Workshop Zone, Medence RE+Concept Bag workshop, +Stencilworkshop, Medence Concept Store, Hello Wood, Agora и много други.

Holland meets Hungary Stage

Идеята за холандска сцена дойде в следствие на миналогодишния успех на Dutch Meeting Point и като цяло на разрастващата се популярност на Sziget в Холандия. Този път обаче ще се концентрираме върху сътрудничеството между Холандски и Унгарски артисти и изпълнители.

Уличен театър

Актьори и музиканти, пристигащи от всички възможни посоки и по всяко време на деня. Със сигурност ще се запознаете с Cia La Tal от Испания, Blaas от Glory от Холандия, Teatro Correquetepillo, Buchty A Loutky и още много други.

Magic Mirror

Най-ексцентричното Sziget местенце , което празнува 12тата си годишнина ще представи наградените филми от Берлинале, дискусии на кръгла маса, концерти, водевили и невероятни партита цяла нощ. Magic Mirror също така ще представи своето собствено състезание за таланти в категориите артист, ексцентрик и танцьор.

European Meeting Point

Информативни дискусии и игри, свързани с актуални теми от Европейския съюз. Мястото дава възможност да се срещнете с представители на европейски институции в непринудена обстановка. Консултантът на  EU4U също е тук, за да помага на гражданите в беда.

Cöypon Ambient Tent Garden

Мястото, на което постоянно звучи chillout музика, с DJ, изпълнения на живо, танцьори на бели денс, капойера, йога и изобщо всичко, от което се нуждаете, за да се отпуснете. Но бъдете внимателни – може да влезете само след като се събуете боси!

Logical Games Tent

Шах, кубчето на Рубик, пъзели, домино и всички игри, за които може да се сетите... и все пак, не забравяйте да спазвате правилата!

През следващите месеци ще бъде обявена още информация.

Повече информация за фестивала можете да откриете на www.szigetfestival.bg или на http://www.facebook.com/SzigetFestivalBulgaria.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com