"Матрицата" и "Мръсния Хари" - в пантеона на американското кино

8483
"Матрицата" и "Мръсния Хари" - в пантеона на американското кино

Хитовият филм "Матрицата", който излезе на голям екран през 1999, и поредицата за "Мръсния Хари" (1971) с Клинт Истууд ще бъдат включени в националния филмов архив на САЩ, заедно с още 23 други американски заглавия, считани за символи на американската култура.

Сред другите избрани филми, които да се присъединят към "Гражданинът Кейн" и "Казабланка", са "Закуска в "Тифани" (1961) по новелата на Труман Капоти, с участието на незабравимата Одри Хепбърн, както и документалния "The Times of Harvey Milk" (1984) - за живота и убийството на първия американски политик и първият открит гей, избран на изборна държавна длъжност в щата Калифорния като член на общинския съвет на Сан Франциско - Харви Милк.

В пантеона на американското кино ще влезе и "Чичо Томовата колиба" (1914) по едноименния роман на Хариет Стоун, предаде БГНЕС. Американският национален филмов регистър е основан през 1989 г. и има за цел да изтъкне значимостта и да запази ценни образци на американското филмово наследство, по думите на директора на Библиотеката на Конгреса Джеймс Билингтън.

"Тези филми не са избрани защото са най-добрите американски филми, а като произведения с трайно значение за американската култура. Те отразяват какви сме ние като народ", обясни той. Всяка година от създаването му в архива влизат по 25 заглавия, като до момента те са общо 600 - създадени от 1897 до 1999 г.

Редактор: Д. Симова

Скорсезе ще снима филм за Бил Клинтън

Американският режисьор Мартин Скорсезе смята да прави документален филм за Бил Клинтън, съобщи самият той. Според него бившият америк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com