Мая Видал за протестите: Важно е да се борите за това, в което вярвате

44557
Снимки:

Мая Видал е композитор, музикант, мултиинструменталист и визуален артист, възхваляван от световната критика още с излизането на дебютния God Is My Bike, номиниран на Европейските награди за инди музика за албум на годината, заедно със Sigur Ros, Little Dragon, M83 и Adelle. У нас тя ще представи по време на Vocal Fest своя деликатен, игрив, нестандартен поп, в който гласът й се допълва от прости, вълнуващи мелодии, закачливи текстове и неочаквани инструменти и електроника.

Виж какво сподели Видал за actualno.com дни преди изявата си (20 ноември, Mictape 5)

Ти явно си гражданин на света. Би ли разказала за произхода си и местата, на които си живяла?

Уау, това е дълга история! Искате ли супер кратката версия? Родена съм в Калифорния, израснах в северната част на Ню Йорк, баща ми е французин, а майка ми е половин японка и живяхме в къща насред гората на моята баба японка. Докато растях прекарвах летата при семейството на баща ми във Франция и говорех френски. Когато навърших 18 пропътувах цяла Гватемала, учех визуални изкуства в Монреал, Канада, а на 21 се преместих в Барселона. След това в Париж, а след това в Ню Йорк, а след това пак в Барселона. А последните години прекарах в пътешествия из целия свят (Европа, САЩ, Япония, Южна Америка)…

Как започна да се занимаваш с музика?

Започнах да свиря на класическа цигулка, когато бях на 7 години, защото майка ми свиреше и аз исках да приличам на нея. После станах на 14 и наистина исках да се откажа, но родителите ми не ми даваха и тогава сформирах женска пънк банда.

На това се казва драстична промяна, а? Имала си явно бунтарски период в тийнейджърските си години. И до днес ли имаш толкова различни и контрастни интереси?

Да! Аз съм едно ходещо противоречие и това винаги ме е вдъхновявало. Пънкът беше бунт срещу това, че не исках да свиря вече на цигулка. След това се бунтувах срещу пънка, защото исках да уча визуални изкуства, а накрая визуалният ми свят се трансформира отново в музика.

Защо изостави пънка?

Чувствам, че наистина се бях изморила и ми беше писнало. Бях на сцената от 15-та до 17-та си годишнина, пишейки песни и изпълнявайки ги, но пред публика, която беше агресивна и зла. Аз обичам пънкарите и т.н., но те не са най-лесната аудитория, пред която можеш да свириш. Въпреки че се правех на корава, аз все още бях чувствителна и объркана тийнейджърка. Години наред трябваше да се доказвам и да се боря за мястото си сред момчетата (пънкът беше изпълняван предимно от мъже тогава) и накрая вече не го исках.

Музиката ти сега е много чувствена и открита. Какво те вдъхновява, да не си влюбена?

Да, завръщайки се към музиката след 3 години визуални изкуства, имах много по-нежен подход към творенето и се чувствах доверчива и отворена. Вдъхновявам се от всичко – преживяванията ми, страховете ми, несигурността си, въпросите ми за вселената, любопитството ми и разбира се, когато съм влюбена, съм супер вдъхновена да пиша любовни песни.

Експериментираш с много инструменти, сама пишеш текстовете си – къде се чувстваш най-сила и кое ти доставя най-голямо удоволствие?

Хмм, добър въпрос! Всичко е един голям процес и е трудно да кажа коя част харесвам най-много. Обичам да пиша песните си. И текстовете, и самата музика са много забавни за създаване. Следващата стъпка е студиото, там пробвам различни инструменти. Да намеря точния звук е голямо предизвикателство и е вълнуващо… а след това и да изпея песента. И заснемането на видеото, и изпълняването! Не зная! Трудно ми е да кажа.

Кой е концертът, който никога няма да забравиш?

Ах, те са толкова много! Но от тази година беше фестивалът Pohoda в Словакия. Наистина беше невероятно. Имаше уникална и изключително вълнуваща магия там.

Кои творци са ти повлияли при оформянето ти като музикант?

Mor Karbasi: приказки за страстта

Приказки за страстта на древния език на сефарадските евреи - „ладино“ - ще разкаже на българската публика изключителната Mo...

Billie Holiday, Rancid, St. Vincent, Deee-lite, Marc Ribot, Animal Collective, Django Reinhardt, Courtney Love…. И още толкова много!

Имаш ли впечатления от България? Знаеш ли за протестите в страната ни в момента?

Онзи ден четох за протестите! Идвайки от САЩ, където по време на избори разбираме, че страната е МНОГО разделена, аз споделям чувството на недоволство и нуждата хората да бъдат чути. Важно е да го изразите и се борите за това, в което вярвате!

Как реши да участваш във Vocal Fest?

Стори ми се много забавно, пък и никога не съм била в България!

Vocal Fest 2013 ще ви плени с магията на женския глас

Мая Видал (САЩ), Мор Карбаси (Израел), Curtis Melody (Тринидад и Тобаго), Звездана Новакович (Словения), Алексия Крисомали (Гърция) и в...

Как би поканила хората да дойдат и да те видят?

Ще бъде вълшебно, а кой не иска малко магия в живота си?

Видео тук.

Билети: http://ticketplus.bg/news.php?nid=28

http://web.ticketstream.cz/bgts/presentation.event.jsp?event=42569

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com