Закономерности на рискованото сексуално поведение на плажа

21485
Закономерности на рискованото сексуално поведение на плажа
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дългата почивка на морето се явява идеално условие за сексуални експерименти с постоянния партньор, а груповите обиколки и воаяжи по историческите градове предразполагат към случайни полови връзки.

До този извод са стигнали американски учени, изследващи рискованото сексуално поведение на жените по време на отпуск. Изводите им са публикувани в сп. Tourism Management.

Защо осъждаме случайния секс?

Сексът за една нощ погубва политически кариери и „захранват” редица медии. Той е обсъждан и осъждан, сякаш от всички. Но то...

Учените се допитали до 850 жени (от 18 до 50 години) за тяхното отношение към рискования секс по време на почивка, за мотивите и склонностите към такова поведение, за най-характерните ситуации. Участниците оценили и 23 сексуални практики по скалата за риск.

Станало ясно, че за рискован секс най-много допринася интензивната употреба на алкохол. Спиртните напитки придават смелост на жените и психологически оправдават нарушението на привичните норми и табута. Оскъдните дрешки, чувството за увереност в себе си, усещането за свобода от всекидневната рутина също подтикват жените към разкрепостяване.

"Вероятно плановете и дисциплината дотолкова ни оказват натиск в обичайния живот, че при попадане в ситуации, където отсъстват дневно разписание и социален контрол над поведението и където ни е необходимо да помним само за времето на обратния път, липсват психологически бариери и комплекси", пояснява съавторът на статията Лайза Бардичевски, цитирана от Lenta.ru.

Що се отнася до мотивацията, то важна роля играели анонимността, възможността да се реализират собствените сексуални фантазии, чувството за свобода от осъждане от страна на близките. Но за много жени рискът сам по себе си бил мотивиращ фактор.

Австралийско списание: Само 5% от жените биха правили случаен секс

Колко ли жени биха отговорили положително въпроса "Искате ли да преспите с мен", ако им бъде зададен от приятен млад, но напълно непо...

Жените смятали за най-опасен незащитения секс с проникване. Авторите на изследването отбелязват, че жените са склонни да подценяват риска, свързан със секса без проникване (прегръдки и целувки) и надценяват нивото на защита, което дават презервативите.

Отношението на туристките към рискования секс, разбирането на психологическите причини за такова поведение са изключително важни за разработването на ефективни програми, насочени към защита на здравето и пропаганда на безопасен секс, отбелязват учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com