Шакира откраднала Loca от доминиканския музикант Рамон Ариас Васкес

44522
Шакира откраднала Loca от доминиканския музикант Рамон Ариас Васкес

Хитът Loca на колумбийската певица Шакира, който излиза през 2010-а, е плагиатстван от песен, композирана от доминикански музикант през 1998-а г. Това е решението на нюйоркски съдия по дело за нарушени авторски права.

В решението от 40 страници съдия Алвин Хелърстейн отсъжда, че Loca е незаконно копие на песен на доминиканския музикант Рамон Ариас Васкес, известен като Ариас. По време на процеса Ариас свидетелства, че е написал песента си Loca con su Tiguere между 1996-а и 1998-а г. Той дори я изпя в съда по време на едно от заседанията.

Песента е била записана на касета и тази касета също бе представена на съда. Тя е била използвана след това от друг изпълнител Едуард Едуин Белу Пу /Бело/, известен и като "Ел Ката", през 2007-а г. превръщайки се в хит в Доминиканската република.

"Ел Ката", който работи със Sony, впоследствие обявява, че това е негова композиция. Албумът на Шакира Sale el Sol, който излиза през 2010-а г. съдържа две песни, които са варианти на песента на Бело, в които той самият изпълнява части. Компанията Mayimba Music държи правата за песните на Ариас, е внесла иск срещу няколко поделения на "Сони" през 2012-а за нарушаване на авторски права.

Съдията ограничава отговорността за нарушението до две поделения на Sony - Sony/ATV Latin и Sony/ATV discos. Той счита, че английската версия на песента, също изпълнявана от Шакира, не е нарушение на авторските права на Ариас, съобщи още БНР.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com