Почина големият британски актьор сър Кристофър Лий

23032
Почина големият британски актьор сър Кристофър Лий
Снимка: Getty Images

Един от най-именитите британски актьори - сър Кристофър Лий, е починал на 93-годишна възраст. Това се е случило в неделя в болница в Лондон, съобщава The Guardian.

Кристофър Лий е доайен в киното. На българските зрители е най-познат като Саруман от "Властелинът на пръстените" и "Хобит" и като граф Дуку в първата и втората серия на "Междузвездни войни". Друга от известните му роли е на граф Дракула.

Актьорът е роден на 27 май 1922 г. в Лондон. Започва кариерата си през 1947 г. с роля в готик лентата 'Коридор с огледала". Става известен обаче чак през 50-те години на XX в., когато започва да участва в хоръри. Първото му подобно превъплъщение е във филма "Проклятието на Франкенщайн".

През 70-те г. Лий продължава да се занимава с филми на ужасите, тогава снима и The Wicked Man, който смята за най-добрата си лента. Малко преди смъртта си той се снима във фентъзи филма "Ангели в Нотинг Хил", който все още не е излязъл по кината.

Освен с кино, Лий се занимава и с музика. Издал е няколко албума в хеви метъл стил.

През 2009 г. му е дадено рицарско звание за приноса му към драматургията. Носител е на наградите БАФТА, Сатурн и Сателит.

Решението за гибелта на Лий да бъде съобщено два дни по-късно е на съпругата му, която искала първо да информира роднините и близките. Двамата са били женени повече от 50 години.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com