Херкулес и дванайсетте му подвига (3-та част)

97327
Херкулес и дванайсетте му подвига (3-та част)

Едно от най-дългоочакваните заглавия на тази година - "Херкулес", заля киноекраните днес. 

В последните два ни ви разказахме историята на митологичния герой Херкулес, както и за част от подвизите му. Предлагаме ви последната част от неговите героични постижения. 

Любимците на Холивуд се събраха за световната премиера на ХЕРКУЛЕС

Мегапродукцията ХЕРКУЛЕС, която среща на големия екран Дуейн „Скалата“ Джонсън и топмодела Ирина Шейк, тази седмица отбеляз...

В осмия си подвиг Херкулес победил тракийския цар Диомед. Той бил цар на бистоните. Имал изключително красиви и силни коне, които хранил с човешко месо от чужденците, спирали с кораба си в неговия град. Херкулес откраднал конете и ги завел на кораба си. Бистоните обаче го настигнали и започнала битка, в която Диомед бил победен. Херкулес завел конете при Евристей, но той ги пуснал на свобода и избягали в планините Ликеон, където били разкъсани от диви зверове.

След като изпълнил и тази задача, Евристей му възложил среща с амазонките. Целта била Херкулес да вземе златния пояс на царицата на войнствените жени Хиполита. Когато отишъл при тях, амазонките го посрещнали миролюбиво и с възхищение. Хиполита разбрала, че той иска пояса й. Решила да му го даде като подарък, но в този момент се намесила Хера и й казала, че Херакъл иска да я направи своя робиня. Тогава всички амазонки започнали битка с Херкулес. Той и спътниците му убили много амазонки и пленили други. Хиполита откупила свободата на една от тях, Меланипа, с колана си.

В десетия подвиг Херкулес отвлича кравите на великана Герион. Преминал през Африка и стигнал до Океана, но трябвало да премине водата. Хелиос го превел със своята златна колесница на острова на Герион. Там убил двуглавото куче Орфо, което пазело стадата на Герион, а след това и пастира му — великана Евритион. Битката със самия Герион била трудна, но Херкулес го убил с помощта на богинята Атина. След което отвел кравите до Микена, а Евристей ги принесъл в жертва на Хера.

Следващата задача пред Херкулес била да вземе златните ябълки от градината на трите Хеспериди. Те са нимфи, дъщери на титана Атлант и нимфата Хесперида. Хесперидите живеели в крайния Запад на земното кълбо, където растяла ябълка със златни плодове. Херкулес убил стоглавия дракон Ладон. Според друг мит обаче египетския цар Бусарид намислил да отвлече прекрасните Хеспериди и наел пирати. Те нападнали Хесперидите в градината им, но Херкулес ги спасил като убил разбойниците. За благодарност му подарили златни ябълки.

Херкулес и дванайсетте му подвига (2-ра част)

Един ден! Толкова ни дели от премиерата на един то най-дългоочакваните филми за тази година - "Херкулес". За да си припомним кой е той...

И накрая, в своя 12-ти подвиг, Херкулес улавя и извежда от подземното царство Цербер. Цербер е куче с три глави, покрити със змии и пази изхода на подземния свят. Погледът му е страшен като този на Медуза. От слюнката му, паднала на земята, пониква отровното растение аконитум. Евристей поискал от Херкулес да му доведе кучето-пазач. Хадес се съгласил да му го даде, само ако Херкулес успее да го укроти без оръжие. Героят успял благодарение на голямата си сила и мощ. Когато Херкулес завел Цербер до Микена, Евристей изпаднал в ужас при вида на страшното чудовище и накарал Херкулес да го върне обратно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com