Днес Елвис щеше да е на 78 години

15076
Днес Елвис щеше да е на 78 години

Кралят на рока Елвис Пресли щеше да навърши 78 години на днешната дата. БГНЕС прави кратко резюме на бурния и изълнен с върхове (и падове) живот на Елвис Пресли, Краля.

Елвис Аарон Пресли е роден в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 година. Малко известно е, че Кралят на рока е имал брат близнак – Джеси Гейрън, който обаче бил мъртвороден. Тази трагедия отчасти допринася за майчините грижи, с които Елвис е обсипан.

35 г. от смъртта на Елвис

Почитателите на Елвис Пресли се стичат тази седмица в имението Грейсланд в град Мемфис, щата Тенеси, за да отбележат днес 35-та годиш...

Още като малък той пеел с баща си по време на религиозни събирания, концерти и в църквата, и е повлиян от църковните псалми. Първата крачка към музикалната си кариера прави на 8 години, когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс, на който изпява баладата Old Shep.

Семейството се премества в Мемфис, когато Елвис е на 13 години, и той започва да пее на събиранията за танци. Въпреки бунтарското си поведение, Пресли е изключително любезен с възрастните хора и е особено привързан към майка си. На 19-годишна възраст, вече завършил училище, се явява на прослушване за Сам Филипс. По това време работи като шофьор на камион за кралската електрическа компания. Всъщност, причината, заради която посещава звукозаписната компания Sun Records, е именно синовната му обич. Като подарък за рождения ден на майка си, Гладис, Елвис Пресли прави версия на My Happiness, като използва That`s When Your Heartaches Begin. Мениджърът на студиото, Марион Кеискър, забелязва необикновения стил на пеене и съобщава на собственика на Sun Records Сам Филипс за потенциала му. В Пресли Филипс вижда нещото, за което отдавна е мечтал: "Бяло момче, което пее като негър".

Дебютната плоча на краля на рока, записан в Sun е необикновеният That`s All Right (Mama). От другата страна на плочата е Blue Moon Of Kentucky, което е кънтри песен, но аранжиментът прави изпълнението нещо по-скоро като ритъм енд блус. Плочата е издадена в 20 000 броя. Постепенно става все по-популярен, а публиката е направо фанатична по време на полуеротичните му представления. Последният му сингъл за Sun е кавър версия на Mystery Train, който по-късно е определен за абсолютен рок енд рол сингъл.

Това доказва, че Пресли заслужава голямо внимание и той навлиза в следващата фаза на кариерата си. Елвис е забелязан от полковник Том Паркър, бивш панаирен търговец, които по това време вече е и мениджър на няколко кънтри певци, включително Ханк Сноу и Еди Арнолд. Паркър убеждава Сам Филипс, че е в негов интерес, ако позволи на момчето да отиде на по-високо ниво. Звукозаписната компания RCA Records вече е забелязала феномена и се съгласява да плати на Sun Records 35 000 долара за правата му, което за тогава е една доста сериозна сума.

На 10 януари 1956 г., само 2 дни след 21-вия си рожден ден, Пресли влиза в студиото на RCA Records в Нашвил и записва дебютната си сесия Heartbreak Hotel, един от най-забележителните поп записи, издавани някога. Сингълът се задържа на първо място в класациите в продължение на цели 8 седмици. Достига за втори път номер 1 в класациите с баладата I Want You, I Need You, I Love You. След това записва най-успешния двоен сингъл в историята на попа - Hound Dog/Don`t Be Cruel. Don`t Be Cruel остава номер 1 в продължение на 11 седмици, а и двете песни стават хит във Великобритания. Записаната след това Love Me Tender оставя Елвис в историята завинаги.

Близо 10 хиляди лири за долните гащи на Елвис

Част от долното бельо на Елвис Пресли ще се появи на търговете на къщата "Омега" в английския Стокпорт. Оценката на необичайния лот е ...

Кино дебютът му, който прави по същото време, получава смесени отзиви. През 1957 г. записва All Shook Up, която използва за легендарните си танцови движения. Играе в три филма за две години и половина. В Loving You играе шофьор на камион, който става поп звезда, а песента към филма (Let Me Be Your) Teddy Bear се задържа на номер 1 за 7 седмици. Третият филм Jailhouse Rock е най-успешният в кариерата му с изключителния си саундтрак и вдъхновяваща хореография.

През 1958 г. постъпва на служба в армията, където е обявен за образцов войник. Прекарва по-голямата част от 2-годишната си служба в Германия. По това време среща 14-годишната Присила Булие, за която се жени през 1967 г. След завръщането си обратно в Америка се изкачва отново на 1-во място в класациите с изключително успешния It`s Now Or Never, за който е използвана мелодията на италианската песен O Sole Mio.

Кралят на рока умира на 16 август 1977 година. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка. Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици, които той употребява постоянно, за да издържи на напрежението на славата. Не е чудно обаче, че много от феновете му смятат, че Краля все още е жив и всяка година се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а дори и отвъд Атлантическия океан.

Всеки август фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка. Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом. През 1991 г. Грейсленд Меншън е включено в Националния регистър с исторически места. Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си.

Редактор: Пламен Георгиев

Присила Пресли: Елвис винаги ще е единственият

Присила Пресли, бившата съпруга на краля на рока Елвис Пресли, сподели, че нито един мъж не може да се сравни с Краля. Въпреки че те с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com